«Γύρνα σελίδα!»

«Όταν θα πάω φίλη μου στο Παζάρι… θα μου αγοράσω ένα (και όχι μόνο) βιβλιαράκι!». Η προηγούμενη φράση θέλει ήχο (του γνωστού εύθυμου παλαιού τραγουδιού, ξέρεις). Και κάπως έτσι, τραγουδιστά, ήθελα να σου πω ότι μέχρι και αυτή την Κυριακή 5/2, μπορείς να επισκεφθείς το 21ο Παζάρι Βιβλίου, στην Πλατεία Κοτζιά. Από τις 09.00π.μ. έως τις 21.00μ.μ., 180 εκδότες και 300.000 βιβλία σε περιμένουν, με τιμές από μόνο 1€.

Αυτές οι βιβλιοβόλτες είναι οι αγαπημένες μου! Ειδικά, όταν ο καιρός είναι καλός (όπως αναμένεται να είναι αυτό το Σαββατοκύριακο), ξεχνιέμαι με τις ώρες ανάμεσα στοίβες με βιβλία. Έχουν κάτι συναρπαστικό αυτά τα στοιχισμένα γράμματα, οι λέξεις, οι φράσεις, οι εικόνες που πλάθεις.

Ρίχνω κλεφτές ματιές στις αράδες τους, ξεφυλλίζω τις ιστορίες τους, ξαναθυμάμαι πόσο «μαγικό» μπορεί να είναι ένα βιβλίο. Γιατί, καλές οι οθόνες των smartphones, των υπολογιστών και των tablet, πολύ προχωρημένα και τα audio books, όμως τίποτα δε συγκρίνεται, με την μυρωδιά και την υφή του άθικτου φύλλου των βιβλίων.

Αν δεν έχεις «κολλήσει» στον καναπέ σου ή στην βαθιά πολυθρόνα σου με ένα καλό βιβλίο, αν δεν έχεις αποκοιμηθεί αγκαλιά με ένα βιβλίο, τότε έχεις χάσει τα πιο όμορφα και πιο μακρινά ταξίδια!

Σου προτείνω λοιπόν, να εντάξεις το Παζάρι Βιβλίου, στην σαββατοκυριακάτικη βόλτα σου και να ξανασυστηθείς με έναν κόσμο μαγικό, που έχει φτιαχτεί με φαντασία, χαρτί και μελάνι. Παράλληλα,  σ’αφήνω να κρυφοκοιτάξεις κάποια βιβλία που διάβασα και αγάπησα. Λες να γίνουν και δικά σου αγαπημένα;

 

  • «Η υπέροχη φίλη μου», Elena Ferrante

Η Φερράντε αφηγείται την ιστορία 2 γυναικών, της Λίλα και της Έλενας, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’50 και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Πυλώνας του βιβλίου είναι η φιλία αυτών των 2 κοριτσιών που γίνονται έφηβες, με φόντο τη βία και την ωμότητα της Νάπολης. Γύρω από αυτό η συγγραφέας πλέκει, σε απλή γλώσσα, χωρίς περιττό μπλα μπλα και με τις εξαιρετικές της ικανότητες στο storytelling, μια βαθιά προσωπική ιστορία για τη γυναίκα, τη φτώχια, τα όνειρα, την ταξική πάλη, τον ανταγωνισμό. Κάνει τον αναγνώστη να δει τον εαυτό του και τα συναισθήματα του στα πρόσωπα των 2 πρωταγωνιστριών, αλλά και στα πρόσωπα του καστ των εξαιρετικών περιφερειακών χαρακτήρων που συστήνει η συγγραφέας σε όλη του τη διάρκεια.

 

  • «Ο ταξιδιώτης του αιώνα», Andres Neuman

Ένας περιπλανώμενος, αινιγματικός μεταφραστής, ο Χανς, σταματά σε μια πόλη στα σύνορα της Σαξωνίας με την Πρωσία, κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην αγορά του (όχι πραγματικού) Βανδερβούργου θα συναντήσει έναν οργανοπαίχτη, με το οποίο θα ξεκινήσει μια συζήτηση για την ταυτότητα και το τι είναι αυτό που ορίζει τον καθένα μας, μια συζήτηση η οποία θα τον κρατήσει από το να συνεχίσει το δρόμο του.

Βαθιά φιλοσοφικό, γεμάτο κουβέντες για την αγάπη, τη θρησκεία, την τέχνη, την ιστορία, την πολιτική και με όχημα τον έρωτα του Χανς με τη Ζοφί, μια γυναίκα που γνωρίζει κατά τη διάρκεια της κουβέντας του με τον οργανοπαίχτη, στην Ευρώπη του τότε, ο Neuman μιλά στο έργο του για θέματα που απασχολούν την Ευρώπη του τώρα. Την Ευρωπαϊκή ιδέα, την ελευθερία των ατόμων, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Το μυθιστόρημα τοποθετείτε στις αρχές του 19ου αιώνα για να συγκρίνει και να αντιπαραθέσει τα ιδανικά, τις πεποιθήσεις και την ηθική του 21ου αιώνα και να βγάλει από αυτό κάτι πραγματικά άχρονο.

 

  • «Το κορίτσι του τρένου», Πόλα Χόκινς

Κάθε μέρα τα ίδια. Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Και μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου.

 

No Comments