Να σου κάνω το… Τραπέζι των Αφηγήσεων; 1 πρόταση + 1 συνταγή!

Σήμερα ξύπνησα με όρεξη να μάθω, να ακούσω, να δω κάτι διαφορετικό. Αυτά είναι που κάνουν την καθημερινότητα πιο ελαφριά και σπάνε τη ρουτίνα. Και το βρήκα! Και φυσικά σε ενημερώνω! Πού; Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πώς το λένε; Το Τραπέζι των Αφηγήσεων. Μα τι είναι; Μια δράση – εγκατάσταση- περφόρμανς -συζήτηση για το σπίτι, ως εστία, ως στέγη, ως χώρο αναφοράς & ασφάλειας.

Στην περφόρμανς, που πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ζητά από τους καλεσμένους της να αναπαραστήσουν μέσα από τη μνήμη χώρους που σημαίνουν κάτι για αυτούς, που τους συγκινούν, που αναφέρονται σε περιστατικά του βίου τους.

«Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» είναι μια ανοιχτή σκηνή με δωμάτια, έπιπλα, μικροαντικείμενα και κάμερες που παρακολουθούν, καταγράφουν και διασώζουν τις κινήσεις των χεριών, καθώς αυτά μετακινούν τα έπιπλα και τις συνοδευτικές αφηγήσεις.

Δε θες να συμμετάσχεις; Απλά παρακολούθησε τις αφηγήσεις και τη δράση μέσα από οθόνες που υποστηρίζουν το έργο έξω από το σκηνικό-κουκλόσπιτο.

Και μια και μιλάμε για σπίτι, οικογένεια, τραπέζι, σου έχω και μια συνταγή που θα συγκεντρώσει όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι!

Σπανακόπιτα με La Vache Qui Rit Light.

Spinach and feta pie in filo pastry, with salad. Traditional Greek spanakopita.

 

Συστατικά

8 χωριάτικα φύλλα
1/2 κιλό σπανάκι
1/4 του κιλού λάπατα ή άλλα χόρτα της επιλογής σου
1/4 του κιλού φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
10 τρίγωνα La Vache Qui Rit®Light
1 ποτήρι γάλα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο – Συν
1 φλιτζανάκι του καφέ για να αλείψεις τα φύλλα
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι

 

Τρόπος μαγειρέματος

Καθάρισε και πλύνε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Ψιλόκοψέ τα όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη, αλάτισε και άφησε να βγάλουν τα υγρά τους.  Στύψε με το χέρι να φύγουν τα πολλά νερά και πρόσθεσε τα τρίγωνα τυράκια κομμένα σε μικρά κομματάκια, μαζί με τα αυγά, το γάλα, μπόλικο πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Μοίρασε τα χόρτα σε 2 μέρη και στρώσε 3 φύλλα σε μεγάλο τετράγωνο ταψί.
Άπλωσε τη μισή ποσότητα από τα χόρτα και σκέπασε με 2 φύλλα, λάδωσε τα φύλλα και από πάνω πρόσθεσε τα υπόλοιπα χόρτα.
Κάλυψε με τρία ακόμη φύλλα και δίπλωσε τις άκρες τους, στο χείλος του ταψιού.
Χάραξε σε κομμάτια τα φύλλα! Ανακάτεψε σε ένα μπολ λίγο νερό με ελαιόλαδο και ράντισε όλη την πίτα.
Ψήσε στους 200oC για περίπου 1 ώρα ή ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα. Τσέκαρε αν η πίτα έχει ψηθεί και από κάτω, ανασηκώνοντας ελαφρά την άκρη ενός κομματιού.

 

No Comments